...penulis boleh membuat aduan kepada pihak berkuasa jika mendapati hasil tulisan mereka diperdagangkan tanpa kebenaran. ia dilihat sebagai mencuri harta intelek...


Wednesday, October 05, 2016

semangat dan ceria. yeke?

hai dan assalammualaykum.


gemowning everbody cewah~ semangat dan ceria. tapi hakikatnya pepagi buta lagi aku dah rasa macam nak berbunuhan dengan orang haha! mana tidaknya keluar rumah seawal pagi yang mungkin tapi kene hadapi jammed hari-hari. aku syak setiap pagi ade dinosour melintas tau. sebab bile dah sampai depan aku tak nampak pun apa yang melintas tu so mesti dinosour sedang melintas jalan hehe~ lebih menguji kesabaran dan ketaqwaan kau ialah bile ko dah nak sampai tempat kerja dan kau boleh punch in awal tapi kau tak boleh nak punch sebab ade kereta di hadapan kau dia bawak macam sedang bersiar-siar ditepi pantai sambil pekena air oren yang nikmat sangat. hurm. sedih tau cengginie. wuuuu~ :")



diam tak berapa diam hampir 6 bulan lebih dah aku bekerja kat upm nie. sebelom nie aku sempat lah jugak kerja kat CP desaru layer farm selama 3 bulan. apa yang aku boleh rumuskan (cewah rumuskan kemahen sangat haha!) aku sememangnye jenis manusia yang jiwa mencabar dan suka cabaran dan kelaksakkan. kerja kat cp aku happy giler even ade lah seketul 2 3 orang yang menyebalkan sikit pon tak memberi kesan terhadap aku sebab am really enjoy with my work and I mean it. but different with upm, at my own department during am study here. hurm. kene sesopan ayu, formal, percakapan pon macam hampir formal haha~ *poyo sangat. the best thing is when you need to handle someone with high education but zero attitude. wow! I beat you handle general worker in farm more easier than arrogant poyo student tau haha!. but don`t worry am still happy with work, and still enjoy it. wuhooo~ 


p/s : sekarang nie aku stress sebab semalam ngan harinie problem ketiadaan air still tak settle kat jabatan nie. seksa tau! :"(


sekian, xoxo~

kalau tiada tutur kata yang baik boleh diucapkan adalah lebih berdiam diri daripada mengumpul dosa kering dan menyakitkan jiwa orang lain.

hai dan assalammualaykum.


haritu iollx janji nak rerajen hupdate blogkan? erm nampaknnyer maseh cenggitu jugakklah kan.ihiks!
dalam beberapa bulan dalam tahun nie macam-macam yang dah berlaku dalam kehidupan aku. kalau nak kate ujian kehidupan aku berat, berat lagi ujian kehidupan orang lain yang aku tak tau. so chills and enjoy your life as long you can cewah kate orang memuda jaman sekarang dulu dan kini haha~



sekarang dah masuk bulan october. hampir 4 bulan dah berlalu dari hari keguguran dan kehilangan baby-baby omey aku tu. oh ye, aku mengalami keguguran buat kali ketiganya. perasaan dia hurm tak tergambar tak terluah rasanya. sampai aku tak tau dah nak cakap cenggana sebab punyalah aku meredhai setiap kejadian tu. *nampak macam kuat kan sebenarnye pepura kuat jer* *lap air mata pakai hujung shawl*



nanti esok-esok kalau aku dapat kerajinan yang tinggi aku cerita pengalaman keguguran nie cenggana ea, kalau aku malas engkorang google jelah kesah-kesah keguguran yang ade nie. by the way cerita tentang keguguran nie ade berkaitan dengan pregnancykan? aku rase macam nak share something.



nie apa yang aku alami sendiri. sepanjang aku mengandung dan aku tau aku disahkan mengandung, sekelumit omelan morning sickness, kebanggaan, or excitednya nak cerita kat orang aku pregnant tak pernah pon berlaku. memang aku tak buat. bukan tak nak berkongsi tapi pada aku diawal kehamilan tu macam fragile kite tak tau apa akan terjadi so aku tak nak terlalu mengharap, sebab aku tau setiap pemberian tu adalah milik Allah dan bebila saja Dia boleh amek kalau Dia nak, sebab Dia pinjam kan sekejap untuk kita kan. tapi serahsia mana aku buat aku tetap tak berpeluang untuk membawa zuriat-zuriat ku dengan penuh jayanya. mungkin belom ditakdirkan bersama lagi, and setiap ape yang berlakukan kan ade hikmah yang tersurat dan tersirat Allah dan sediakan untuk kita.



tapi disebaliknya yang berlaku pada insan-insan yang ade sekeliling aku. bile muntah, mabuk itu ini dan sebagainye semua dirungut dan rase bagaikan satu bebanan dalam kehidupan. kenapa mereka semua tak menikmati semua tu dengan penuh rasa kesyukuran? bukan semua orang dapat merasakannya. aku sendiri pon hanya mampu merasa untuk seketika waktu jer. tak lebih pon dari 3 bulan tau. tak baik awak semua merungut. itu satu hal. belum yang mengutarakan kata-kata yang amat tidak menjaga sensetiviti orang lain. 

sebagai contoh yang terjadi pada aku, bila aku dapat tau rakan-rakan yang mengandung aku ucapkan tahniah sekadar menumpang kegembiraan yang ade membuatkan aku rasa bahagia. tapi aku sedih bile dibalas dengan kata-kata seperti ini, "sabar yer, insyaAllah ade nanti", ''sabar yer muda lagi umur boleh berusaha dengan keras lagi lepas nie'', "sabar yer, buat lagi banyak-banyak lepas etc, etc,' 


tanpa disedari kata-kata pada aku nista sangat amat melukakan hati aku. boleh mengandung dan tak boleh mengandung, dan berusaha untuk mengandung adalah sesuatu yang berbeza. sangat besar bedanya. macam seorang bernama ezazura bukan tidak boleh untuk mengandung, boleh, subur dan senang lekat, yang menjadi masalahnya adalah untuk baby itu hidup dengan sehat dan selamat dilahirkan yang menjadi masalah terkini dan maseh dirawat untuk mengetahui puncanya. disamping aku sudah melalui process D&C (dilation and curattage) atau lebih dikenali sebagai cuci kandungan di dalam rahim untuk 1st trimester. sudah tentunya selepas process nie aku memerlukan rehat yang panjang untuk memastikan rahim aku bebetul pulih setelah luka disebabkan process tersebut. takkan lah lepas kene cuci gugur, esok lusa ngandung balik? itu namanya buang tabiat. 


aku cume minta wahai orang kat luar sana andai anda boleh mengandung jaga lah kata-katamu terhadap orang yang mempunyai masalah untuk mendapat kan zuriat atau pon orang yang pernah mengalami keguguran. hentikanlah segala nasihat-nasihat kepakaran yang boleh mengguris kan hati orang lain. kalau tiada tutur kata yang baik boleh diucapkan adalah lebih berdiam diri daripada mengumpul dosa kering dan menyakitkan jiwa orang lain.


pada yang sedang hamil, tahniah diucapkan, pada yang maseh belom moga Allah mempermudahkan segala urusan kite bersama. Allahuma ameen~

insan yang mengajarkan aku erti seorang ibu yang sebenar sayam pn. elis!
ibu rindu tau kamu-kamu didalam rahim ibu nanti kite jumpe andai dizinkan ea


ade jugak kenangan ibu ngan ayah bersama kamu-kamu walaupon tak nampak sangat ihiks!


sekian, xoxo~


















Tuesday, May 17, 2016

when it was called in the past.

Assalammualaykum.


when it was called the past, is past. let it bygone be bygone. Am I right? this story was happened long time a go and I seriously forgotten about it. haha! so after so many ages I didn't log in into my blog suddenly I saw a comment was moderating wait for publish or delete. Then, I opened the comment and what make me full of surprise are it came from the one I wrote a post about him. hahahah! and you know almost 2 years I didn't read the comment. *rolling*


you see, I wrote this entry on Aug 14, 2009, it's about 7 years ago


he left a comment on March 4, on 2014. does he saw the date of the post? Oomaigad. he took for 6 years to realized what am I wrote about him haha! *seriously it's funny dude~ 


so many ages after he dumped me he left a comment just because of that post. Long time ago  I read again my post and I felt like what am I wrote? so immature writing haha~ *laughing of loud*  silly of me. time will pass and people will changed. and yes~ am totally changing. am not like the old ezazura am the new one. hallo it's in millennium era ok already 2016?!! hellyeaw~ how can I remembered bad moment happened in past few years, for me it doesn't make any sense towards me. huh?!



To him, I want to apologize for all the mistakes that have between us. From my side I've forgiven him for all the mistake he did to me. I just took it as "ujian/dugaan" from Allah to turn me into the best person who can rise our iman and know that everything in dunya it's not belong to us. :" )


P/S: I think I should do big cleaning on my post from past few years.

sekian, xoxo~