...penulis boleh membuat aduan kepada pihak berkuasa jika mendapati hasil tulisan mereka diperdagangkan tanpa kebenaran. ia dilihat sebagai mencuri harta intelek...


Sunday, November 01, 2009

...when people judge we rude...

...mode : dalam keadaan tenang maybe....
...punca : sorang2 dalam bilik..hari yang cerah...xder sakit perut..hoho! motif???

..hurm...naper? marah bila dR. Muttaharah zakaria @ yah cakap jangan berperangai macam....
...dan bila aku sambut "BINATANG" korunk rase panas hati?
sakit hati? bengang?....
..tak betol ker aper yang aku kate....
...cuba lihat manusia sekarang semakin berperangai macam haiwan...
...maybe sebab terlalu banyak makan daging jadilah macam haiwan...
...orang zaman dulu2 banyak makan ubi kayu,sayur jadilah macam tumbuhan...diam..tenang...
....ahahahahah!!!!....
...kita ni dikurniakan akal dan fikiran yang cukup sempurna oleh ALLAH untuk digunakan...
...malangnya manusia sekarang tak reti nak bersyukur...
...sebab haiwan tak dikurniakn akal fikiran..memang diorang macam tu...x diajar cara nak beradap dari kecik...
...tapi kite? dari kecik sampai sekolah sampai sekarang sudah pun diterapkan nilai2 murnikan?
...ok, aku tau aku ni bukan sempurna pun nak cakap macam ni...
...tapi aku bercakap bende yang betol..
...maybe korunk tak boleh terima ape yang aku cakap coz semua orang memang macam tu bile ditegur dan dinasihat tak nak terima...
...macam aku juga...
...sebab tulah juga setiap manusia yang dilahirkan tidak ada yang sempurna semuanya melainkan rasul ALLAh...dah termaktub pun...
...marah bila cakap perangai macam haiwan...
...tapi korunk tak pernah pun fikir perasaan seseorang itu bila korunk buat die macam tu...
...yelah macam lecturer kite yang merajuk tu...
...pernah korunk fikirkan hati dan perasaan die bile...
  1. kite semua bising dalam kelas die...
  2. tak pernah nak pay attention ape yang die nak sampaikan...
  3. tak beradap depan die...cth, memperlekehkan die...main2kan die..gelakkan die bile die xreti nk bukak video ker aper ker...whateva lah...
  4. datang lambat...
  5. ponteng kelas...
  6. main hplah...berbual....
  7. tido...( aku ngaku aku selalu buat yg ni.. T.T)
  8. kacau cozmate yang nak belajar..and etc...
...betol tak aper aku cakap???
...kite kene paham umo kite dengan die tak same...
...jurang nyer sangatlah banyak..
...die dR. kite ni bukan sesape toh...
...jadi jangan lah kite layan die macam kawan2 kite yg sebaya..
...orang yg tue ni lain cikit...
...bila die dah terase, tersentapz untuk pulih amatlah payah sekali....
...even die non-muslim pun die still orang yang nak menyampaikan ilmu kat kite...
...kita sendiri dah diajar mase sek rendah lagi kan...
...hormat pada orang lebih tue...
...kat rumah parents kite memanglah parents kite...
...tapi bile kat sek guru2 lah yang akan jadi parents kedua kite...
...sama gak bila masuk ke kolej..bezanye die pensyarah...
...betapa berkatnyer doa seorang guru tu terhadap kite...
...cuba bayangkan dr. ni dah lah majuk ngan kite semua tibe dalam hati terdoa something bad kat kite...
...tak ker effect kat kehidupan kite pada mase hadapan nanti???
...hurm...aku memang ngaku aku bukan baik sangat...
...aku selalu je wat kesalahan macam yang aku nyatakan tadi dalam kelas...
...tapi sekurang2 nyer...aku xder lah melenting bila orang kate aku ni xberadap ker xberetika ke aper ker....
...coz memang betolkan??? ...
...tak pasal dicop "budak kurang diajar" dah skang...
...belajar pendidikan agama kan? bagi orang johor mesti sek agamakan? dalam subject ikhlas??? tentang adap2 dalam islam....mesti taukan???
...bagi non-muslim mesti ader belajar pendidikan moral...
...so...renung2kanlah...

p/s: aku juga bukan sempurna...aku pun selalu wat dosa dan kesilapan...jadi konklusi nyer.... semua orang same jer...aku xder nak kutuk or puji diri sendiri..but aku bersuare untuk kesedaran diri sendiri aku juga....

No comments: