...penulis boleh membuat aduan kepada pihak berkuasa jika mendapati hasil tulisan mereka diperdagangkan tanpa kebenaran. ia dilihat sebagai mencuri harta intelek...


Sunday, April 10, 2011

menjana lemak sampai lebam!

sejak menjak ni aku rasa nak menangis sebab terlalu terharu sangat... mane taknya....lau orang kat afrika, pakistan tu menangis meraung sebab tak ada makanan..aku kat sini nak nak menangis sebab terlalu banyak sangat makanan mencurah-curah berterbangan gentayangan depan aku.... T..T

al-kisahnya hari itu bersamaan 7 april 2011 course mate kiteorang warga DKHP ader trip amali luar ke Miri...kiteorang sekali lagi diberi peluang melawat ladang ternakan PPES.. suka dan bahagianya tempat aku praktikal mase sem 4 dulu hahaha! dapat jumpe manusia2 yang telah banyak membuli aku disitu wakakaka! T..T 

sebenarnya...dragon ball ade tujuh biji bak kate zool...ok tak..sebenarnyer tu dah kali ke 2 course mate aku p ppes....lau dulu under subject perubatan veterinar kali ni produksi daging oleh Dr. Anddy Toda yang amat gemar menolak markah kami semua.. T..T (ugutn dia selalunya memang berjaya...haha!)

so nak tak nak ikut jelah cadangan Dr. Anddy kite melawat lagi miri asalkan dapat keluar dari bumi upm ni..hahaha! T..T... hajat aku selama ni kempunan nak makan donut 10 biji akhirnye tercapai...entah mimpi apa pun aku tak tau tapi hati ni menjerit nak makan donut...disebabkan aku kesempitan kesulitan kewangan... 7 hari 7 malam aku berlatih mencari ayat2 yang meletop yang boleh membodek memuji-muji berbakul-bakul bermangkuk-mangkuk kat akak ku yang jelitawan lagi baik hati agar dapat belanja aku beli donut 10 biji hahaha! kesungguhan aku berjaya gak! bahagia...

ok dipendekkan ceritanya tu kan.... mule2 pak cik bus memang cam jimbek tak kasik pulak kiteorang p bandar miri..pergh! what the fish fillet sungguh! nasib bek course mate aku ni penyabor dan baik hati semua lau tak memang dah kene tumbok r reramai...gile ke haper! orang dah lah lapo tahap gaban dengan perjalanan nak p ladang tu tak macam duk dalam blender pulak kan... nak solatnyer lagi... tebiat nak suruh kiteorang solat reramai kat tengah-tengah paddock rusa ker? -..-" haisshh... tulah pekerja upm kb tau makan gaji bute..masuk lambatt balik awal....

tapi thankz!! to Dr. Anddy sebab berjaya pujuk pakcik bus tu p miri... ok sampai jer kat miri... sekali lagi pakcik bus tu cam jimbek... pergh! waterpark r! dah lah sampai miri kol 3pm...dengan bangga nyer dy mengarahkan kiteorang sebelom kol 4pm mesti dah ada dalam bus semua lau tak kene tinggal! tahi lembu (bullshit) sungguh! bengang dan bangang nyer rase ok ikut jelah.. terkontang kanting orang p solat cari makanan semua... aku rase hari tu memang nak lempang jer sesape depan mata aku hahaha!

ok lupa kan tu semua...tibe bintang plaza Miri aku dengan rakus nyer bersama Abby+asma menyerang McD..haha! menapau tok rumate ngan aini ngan tok aku sekali..tak lupe kak min... ok settle.... giler lah... Ayam goreng 3 set, double chicken mcdulaxe, Big mac, fillet o fish burger ngan apple pie... ok pastu macam peserta explores  kite orang berlari p big apple plak... semata-mata nak tunaikan hasrat aku nk makan donut 10 biji tak kesah brand ape...haha! lupe baru ingat sedozen 12 biji maner der 10 biji... T..T dengan hasutan setan dan nafsu yang tamak... pap! RM27.00 yang sedozen yer bang saya nak.... hahaha! (gelak evil dengan muke yang tamak!) pop pap pop pap...ok settle pilih cau! 

tetibe kaki ku berhenti didepan secret recipe... al-kisah dengan muka jakun tak pernah pergi cuba lah masuk nak tengok aper best sangat semua course mate aku cam addicted giler masuk... oowh!!! kek ker...wah! air liur aku meleleh dah... dengan bantuan intan entah dari mane muncul dia recomment kan aku "eza blueberry cheese cake tu sedap..." aku dah lah hantu blueberry... sekali lagi hasutan setan aku beli dengan penuh ketamakan... hahaha! 

balik jer bilik....roomate aku terbeliak mata tengok aku bawak balik makanan yang banyak... hahaahaha! aku pun dengan banggenyer "umate call kak aini makanan dah sampai jom melantak...!" hahahah! mule-mule tu menyerang makanan cam setahun tak pernah makan...bile rase lemak dah tepu dalam perut apa lagi...  menangis-nangis kieorang sambil makan...sebab terlalu banyak sangat makanan... T..T tulah akibat jadi manusia tamak..... malam tu mata memang berbuih-buih nak habis kan donut 12 biji hahaha! @..@

tengah makan dalam hati....

"ya ALLAH... sesungguhnya hamba mu ini bersyukur yang teramat sangat kerana mengurniakan rezeki yang melimpah ruah.... amin..." T..T ( yeye je ingat entah2 bismillah pun lupe haha!)


cost belanja makan yang diberi oleh akak aku digunakan dengan penuh efisien dan semaksima yang mungkin... hahah!

big mac RM7.45
Mc flurry corneto berries RM5.30
big apple RM27.00/sedozen
secret recipe RM6.50

total = RM 46.25

giler lah kerana menternak lemak seharian sanggup syiot aku perhabiskan RM46.25 sungguh nafsu semata-mata...


.............................................


...bahan bukti...


wah...! terkabul permintaan....



menyelerakan...bau dia wangi...sungguh!





3 biji dah kene songlap dulu sebelum sempat dirasmikan...haha!
(ceh walhal makan senyap2 lam bus!)




...lemak-lemak+kolestrol yang telah selamat dijana...





...kebulatan ku adalah hasil lemak yang selamat dijana hahaha!


...................................


p/s: diet 3 bulan hancur begitu sahaja gara-gara 12 biji donut... T..T



6 comments:

ïêmå å¢klê§ said...

amboi mewahnya makan..
bak sini sikit...
lapaq ni...

SANDRA AZWAN said...

Salam...bangga gile jadi follower anda yg ke-68! Hehehehe..thanks babe

cik EPAL said...

banyaknya ternak lemak hehe

kusiberjalan said...

cik eima: alah cik eima lambat lah dah abisdah...selamat dihadam jadi baja huhuhu

cik sandra azwan: hohohoh! sesame... alah xapa pon blog ni biase jer...ehhehe!


cik epal: T..T terharunyer cik epal sudi dtg ke blog sy... time kaseh bebanyak nah guler 4 mangkuk sy bg eheheh ^..^
ternakan lemak yang berjaya untuk kesihatan...huhu! lau der rezeki leh ternak lemak ngan cik epal plak uhhuhuh

SANDRA AZWAN said...

singgah lagi disini...jangan makan manyak2 sangat tau....huhu;-P

kusiberjalan said...

T..T dah terlambat..saya penggemar makan cmner ni..haish... semakin bulat dah ni..ahhaha!