...penulis boleh membuat aduan kepada pihak berkuasa jika mendapati hasil tulisan mereka diperdagangkan tanpa kebenaran. ia dilihat sebagai mencuri harta intelek...


Saturday, July 28, 2012

spagetti bolognese citrawarna malaysia punya tekak


salam ramadhan buat semua.. maseh belom terlambat lagi kan untuk aku mengucapkan salam menyambut ramadhan yang mubarak ni? cewah! baru 8 hari puase belom lagi 16 harikan maseh awal.. cewah! (=='). di bulan ramadhan ni macam biase lah dari seketol dua kedai, gerai makanan, terus bertimbun-timbun kedai, gerai terus jadi bazar ramadhan... namun bukan itu persoalannye. aku nak share resepi masakan jer sebenarnya. aku sememangnyer suke men masak-masak ni. walaupon aku bukanyer pro sangat tapi aku suke mencuba dan aku suke tengok orang makan masakkan aku. selalunyer insan-insan yang bertuah terpilih menjadi juri complain masakan aku adalah family aku sendiri... muehehe! 




meh cik kiah kite tengok sini nak men masak-masak apa hari ni.. yah! ini dia spagetti bolognese citrawarna malaysia punya tekak... cik kiah, cik bedah jangan terkejot pulak ngan kuantiti bahan-bahan yang digunakan... hal ini kerana segala bahan dan kuantitinya menepati tekak untuk 15 orang makan walapon hakikatnya hanya 8 orang jer yang makan. al maklum kantong perot keluarga ni memang size triple dipple double xxxxl mueheheheh! bak kate orang napsu puaka gamaknyer.. (==")

antara bahan-bahan yang digunakan ialah..




paling utama harus lah pasta sauce prego, sebab aku malas nak buas sauce sendiri so aku beli jer.. tak cukup tu aku tambah satu tin tomato puri bagi kaw lagi rasanya











cendawan butang yang dihiris comel-comel










sepatotnyer aku menggunakan daging cincang tapi kedai depan umah aku kehabesan daging cincang so aku gantikan ngan sosej cincang.. mueheheh









nak nampak effect lagi gempak macam kedai jangan lupe meat ball... sumbatlah berapa banyak korang nak.. cam aku memang napsu puaka so aku suke ia bergolek-golek lam periuk tu ahaha!









  
pastu disebab kan tekak aku ni tekak orang melayu, berdarah jawa ngan minang lau tak pedas memang tak berjiwa lah pulak, so aku letak lada benggala, cili padi hijau, bawang putih semua cincang lumat dan hiris cecomel...









nak bagi lagi pekat aku cincang buah tomato bagi effect memasam tu lagi terasa.... ni pon cincang cecomel yer...







  
nak lagi berseri bertambah sehat masakan tu aku cincang cecomel carrot campak sekali lam periuk beso gedabak tu hahahha!








keluarge den memang peminat sejati bawang, den pon memang gomar bebeno so den cincang lumat cecomel gak campak sekali...








 
paling penting ialah lada hitam bagi kaw-kaw punye rase.. barulah italiano yer...mueheheheh










paling penting spagetti jangan lupe celuh yer... tak de spegetti takkan angpa semua nak telan kuah dia macam minum milo pulak kan? hahahah

tips: celuh spagetti dalam air panas yang menggelegak yer.. pastu campur sikit minyak tak mo bagi melekat.. ade orang suke letak garam, tapi den tak suke sebab kang semua bende masin lelama darah tinggi pulak nanti haha! agak-agak spegetti tu dah masak dengan ranumnyer angkat lelaju dan tapiskannyer. mase tapis tu siramlah simbah ker ngan air bagi mematikan proses terlalu masak keatas spagetti tersebut. lepas tu gaul ngan minyak sikit bagi mengelak ia melekat sewaktu ia terdedah dengan udara. cewah!




ok settle part bahan sekang kite tengok part men memasak pulak senang jer sebenarnyer. sapa yang pro dengan campak mencampak ni kompom buleh buat dengan jayanya. haha! memula aku tumis semua bawang, ngan lada yang ade sampai naik bau tu. aku suke tumis sebab suka dengan bau bawang-bawang yang wangi ketika ia ditumis. pastu aku campak carrot yang ade. sebab carrot ni keras kan. pastu aku campak tomato cincang dadu tu. pas dah gaul sesuka hati baru aku masukkan pasta sauce prego tu. kacau tak nak bagi hangus. api dapur bukak lah sesedap rase kengkorang.



kemudian disebab kan family aku ni pattern makan semua nak berkuah kan so campurkan sikit air tapi jangan terlalu banyak nanti cair pulak. kemudian sosej tu aku gaul ngan lada hitam yang dah ditumbuk barulah aku masuk lam periuk yang mendidih tu. pastu masukkan segala cendawan yang ade. gaul-gaul lagi baru masukkan meat ball tu. sampai lah korang rase yakin lagi confidentnyer kuah spagetti korang tu dah masak. jangan lupe rase agak-agak tawar tu campak lah sikit garam sesedap rase.  bila dah siap cam ni lah rupa spagetti bolognese citrawarna malaysia punya tekak.. tadaaaaaaa...!





maaf ler lau rupa dia buruk. yang penting rasa nyer tu aroma sehingga menjilat lengan ke bahu kalau makan... mueheheh! ini bukan sekadar rupa. cewah! *bajet cam lam iklan telebisen pulak an...
 sekali tengok macam laksa johor pulak dah... hahaha









ni hasil lebihan kuah yang tinggal lepas berbuka puase... den gembiro sangat ni... agak-agak dah pass nak kahwen tak? muehehehe!

(==')






p/s: bulan puase ni mengharapkan sangat dapat didik diri mengawal segala napsu agar dapat mengelak dari melakukan perkara yang mazmumah... amin....

2 comments:

Debunga Liar said...

easy eza.. easy -..-' ... ni bahan jualan masa kat upm

kusiberjalan said...

muehehehe! bahan-bahan harus berjimat cermat cukup dengan bajet tan ala kadar dibulan ramadhan kengkononnyer haha