...penulis boleh membuat aduan kepada pihak berkuasa jika mendapati hasil tulisan mereka diperdagangkan tanpa kebenaran. ia dilihat sebagai mencuri harta intelek...


Friday, January 04, 2013

CZ12





hari dalam KTM sewaktu nak pergi mane hentah pon aku tak ingat tak sangke bertembung dengan chiayin ngan baby lam KTM. huntung ler umah berdekatan key ell nak balik bebile masa pon takda hal beb! cewah! *nampak tak kecemburuan aku sebab homesick nak balik jugak.. ihikihik~





bile gurlgirl bertemu gurlgirlz hah kemahenlah iollz bergosip sakan kan. sesedap rase bergosip tu tanpa mengingat persekitaran yang ade chiayin bagitau dia ade tengok movie CZ12. katenyelah... cite tu filem terakhir jackie chan. vao~ nampak sangat iollz ni tak tengok berita dan perkembangan dunia. maka terkejut berukz sekejap. yeke!??? maka lantas napsu nak tengok muvie tu kembali bermaharaja lela.









hasrat yang dinanti kan akhirnya dilempias kan pada hari rabu lepas tamat jer paper keusahawanan. yeah! tanpa perancangan dibuat iollz ajaklah anum ngan ros pergi tengok sesama. pujukan dan rayuan manisan lidah akhirnya berjaya termakan jua oleh mereka sekalian dengan pantas.







dengan penuh semangat beli tiket, hambek pop corn paling besar mengikut hawa napsu yang memuncak terus masuk hall no 5 yang telah bernyala lampu. awal-awal tu kami jer ada dalam lam tu. kemudian manusia-manusia lain turut mengikuti masuk sebelom cerita bermula. hokeh part ni paling chambest. sewaktu menunggu tayangan bermula, iollz rase seperit pelancong pulak. rata-rata hambpir 85% penonton berbangse cina. wau~ daebak lah bak kate k-pop kan.. hahaha! katenye!











selama kehidupan iollz, iollz amat tidak menggemari subject sejarah sebab kene baca, bile bace mesti tido, bilo tido mesti sebab membaca. macam sekarang ni nak kene study note anatomy. tapi semua tu terkecuali bile bace novel. ahakz! taktau kenapa dengan penyakit tu. tapi kalau menonton sejarah iollz suke sebab dia bercerita bukan dibaca hokeh? puas hati dengan penjelasan iollz? cewah~






hokeh starting cerita dia macam biasa lah kite tengok movie cine yang lama-lama tu mengimbau kembali sejarah berlakunyer masalah yang akan dihadapi pada masa akan datang. cerita ni berkisar kan 12 arca zodiak negeri China yang hilang dirampas sewaktu peperangan antara british ke orang putih ke china. means banyak khazanah-khazanah yang berharga di negeri China yang menjadi harta rampasan peperangan. biase letew bile berlaku peperangan mesti ada ganjarankan. macam dalam cerita sejarah.






kemudian arca-arca tersebut telah berselerakkan diserata dunia dan menjadi barangan antik yang mahal bile dilelongkan. benda ni menjadi kemarahan dan penyebalan bagi negara China dan persatuan-persatuan yang mencintai khazanah negara. hal ini kerana harta khazanah negara tak sepatotnya dijual beli mahupon dilelong. lagi bertambah penyebalan kenapa harta negara sendiri dipamerkan oleh muzeum negara lain atau pon dimiliki oleh orang lain. ia sepatotnye menjadi harta simpanan negara itu sendiri. sebabnye ia menjadi adalah sejarah negara itu sendiri. uollz paham tak ape iollz nak sampai kan ni... *sambil mengelap peluh didahi... hihihih~







tu antara intipatinyer. macam biasa filem jackie chan ni mesti lah ade lawan-lawan kung fu- kung fu sambil makan mee kung fu kan. kalau tak lawan tak delah namanyer filem jackie chan. overall filem ni kali ni memang best. jalan cerita nye penuh dengan pengisian dan moral story yang tinggi. antaranya antara ketamakkan dan semangat cinta akan negara dan menjaga maruah bangsa dan negara. yang mana satu menjadi pilihan.




part paling iollz suke mase diorang dalam hutan nak cari arca yang hilang. memang ohsem giler bile bertembung dengan penjahat yang tamak dengan lanun yang senteng. hahahah! first time aku tengok himpunan lanun pelbagai bangsa dan pelbagai bahasa yang digunakan. sapa expect lanun afrika buleh menuturkan bahasa mandarinkan. dengan kelalutan diorang nak handle bomb yang tersangkut kat pokok. pastu kene seran tebuan ngan lebah. masa scene jangan cakap lah iollz hilang sekejap keayuan gades tu sebab gelak macam nok haarroommm tak hingat dunia. macam panggung tu iolz yang punya... ahahahahah! pop corn pon sampai berterbangan memang teruk lah pangai.. ahhahaha!




bile tengok cite ni dah tibe ending tu rase macam sedih pulak aku tengok. hentah kenapa aku pon tak tau. maybe sebab filem last jackie chan kot. dia berlakon memang best, dengan aksi ganas yang dilakukan memang ohsem. tapi memang nampak lah punca utama beliau nak berhenti. katenye sebab faktor usia yang dah semakin meningkat. tapi iollz adore gile even dia tua tapi dia mampu cipa teknik seni pertahanan diri yang unik. kite boleh praktikkannye bile kite terasa terancam suatu masa nanti.





bile dah ending macam biase lah setiap filem jackie chan kan ade review sebalik takbir dia berlakon tak jadi kan. nampak lah bile dia jatuh terhentak dia sakit yang amat sangat. kalau dedulu mase memuda mudi zaman kegemilangannya bile ade scene dia jatoh terhentak ke hape still buleh ketawa ke hape kan kali ni tak. ramai crew berkejaran tengok keadaan dia bile jatuh. dengan sakit pinggangnya semua. memang terserlah beliau dah berusia. bila tamatnyer filem itu maka dunia seni hiduran dunia baka kehilangan L.A.G.E.N.D.A yang bersinaran macam bintang. sebab tu adalah lakonan nya yang terakhir. ape pon well done tok movie si-zeer-twelve... (CZ12) *bunyi cam cakap kantonis sikit lah.. ahakz~




nah tengok ni traile nyer yer...





p/s: dalam cite ade lah jemputan pelakon yang lelam tak muncul ade satu hotsetap pelakon korea.. wahhh~ cair sebentar mase ni.. ahhaha

No comments: